“Hayvan alımı ihalesi iptal edilerek neden devletin kasasından 30 milyon Lira fazla ödeme yapıldı?” diye soran Millî Gazete’nin sorumluları hakkında 3 ilâ 5 yıl hapis talebiyle dava açılması için savcılığa suç duyurusunda bulunuldu...
Millî Gazete, kısa adı TİGEM olan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün, “Genç Çiftçi Projesi” kapsamında geçen Mayıs ayında açtığı küçük ve büyükbaş hayvan alımı ihalesinin neden iptal edildiğini ve toplam 160 bin hayvan için devletin kasasından neden 30 milyon Lira fazladan ödeme yapıldığını sordu. Bu yayın üzerine TİGEM Genel Müdürü İsmail Şanlı, Millî Gazete’nin ‘niteliği bakımından gizli kalması gereken bilgileri’ ifşa ettiği iddiasıyla kamu davası açılarak, gazetenin sorumlularının 3 ilâ 5 yıl hapis cezası ile cezalandırılmaları için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Millî Gazete yazarı Sadettin İnan, “Sonunda vatan haini de olduk!” başlıklı yazısında, bu konu hakkında şunları yazdı:
“Gerçekten ‘Pes!’ Sonunda ‘vatan haini’ de olduk! Bugüne kadar birçok iftiraya maruz kalmıştık ama doğrusu böyle bir ithamla karşılaşacağımı kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi.
TİGEM, yaptığımız bir haberden dolayı, ‘niteliği bakımından gizli kalması gereken bilgileri’ ifşa ettiğimiz iddiasıyla hakkımızda kamu davası açılarak 3 ila 5 yıl hapis cezası ile cezalandırılmamız için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuş. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan henüz çağrı daveti gelmediği için gidip ifade vermedim; ama TİGEM Genel Müdürü İsmail Şanlı’ya buradan şunu söyleyeyim; ‘Eğer bir suçum varsa 3 yıl değil 5 yıl gidip cezaevinde yatmaya hazırım. Bundan şüpheniz olmasın; ama siz halâ genç çiftçilere dağıtılmak üzere alınan koyunu 720 liradan değil de 800 liradan, büyükbaşı 4450 liradan değil de 5 bin liradan neden alındığını hala kamuoyuna açıklayamadınız! Bu çelişki de size yeter!”
Süreci anlatalım ki konu daha iyi anlaşılsın. Mayıs ayında genç çiftçi projesi kapsamında TİGEM tarafından satın alınacak 160 bin hayvanla ilgili kulağımıza ciddi iddialar gelmişti. Biz de bu iddialar üzerine TİGEM Genel Müdürü İsmail Şanlı’yı aradık. Şanlı, ‘Ne öğrenmek istiyorsan git basın müşavirliğinden öğren!’ şeklinde bir üslupla sorularımıza cevap vermedi. Biz de sorularımızı TİGEM Basın Müşavirliği’ne ilettik; ama ne cevap geldi, ne bir geri dönüş yapan oldu. Sonradan öğrendim ki, Basın Müşavirliği’ne de talimat verilmiş; ‘Muhatap olmayacaksınız’ diye!
Yani akılları sıra şaibe iddialarına karşı üç maymunu oynadılar! Biz de haklı olarak bu iddialar çerçevesinde haberler yaptık. İddialara yönelik ancak dördüncü haberimizden sonra cevap verme lütfunda bulundular! Fakat yapılan açıklamada 160 bin hayvan alımı için yapılan ihalenin neden iptal edildiği ve hayvanların ihaledeki rakamlardan neden daha pahalı alındığına ilişkin sorulara tatmin edici bir cevap verilmedi. Yani anlayacağınız, açıklamada doğrudan alımla ilgili kanunî gerekçeler ile yüzde 15 enflasyon artışı gerekçe gösterilerek ‘şaibe iddiaları’ geçiştirilmeye çalışılmış!
Tam bu sırada TİGEM’e alâkasız kurumlardan yapılan atamalarla ilgili yaptığımız bir haberde ‘kamu adına gizli kalması gereken bilgileri ifşa ettiğimiz’ iddiasıyla gazetedeki bütün sorumlular hakkında 3 ila 5 yıl hapis cezasına çarptırılmak üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuş!
Yani 160 bin baş hayvanla ilgili şaibe iddialarına cevap veremeyen TİGEM yönetimi, kendilerince ‘bir açığımızı’ yakalayarak atamayla ilgili yaptığımız haberi neredeyse ‘MİT TIR’ları’ kapsamında değerlendirerek cezaya çarptırılmamızı istemişler! Söylediğim gibi bir suçumuz varsa 3 değil 5 yıl gidip cezaevinde yatmaya hazırım. Sonuçta toplumda en gariban kesimi oluşturan ve hakkını dahi arayamayan çiftçinin menfaatini korumak için bu haberleri yapıyoruz. Yaptığımız haberlerin de arkasındayız!
Şimdi size soruyorum; olayın başında yani Mayıs ayında haber kaynaklarımızın iddiası şuydu; 160 bin hayvanı belli firmalardan almak için ihaleler iptal edildi. Bu hayvanlar da (isimlerini vererek) 3 firmadan alınacak demişlerdi. Ve Mayıs ayından buyana işleyen süreçte haber kaynaklarımız iddialarında haklı çıktılar. Aynen iddia edildiği gibi büyük alım (113 bin baş) isimlerini verdikleri 3 firma üzerinden yapılmış. Bu üç firma da ayrı firma değiller, bir birine bağlantılı firmalarmış! Pekâlâ, haber kaynaklarımız müneccim mi ki 3 ay öncesinden hayvanların hangi firmalardan alınacağını biliyorlardı?
Hangi firmalardan alındığı bir tarafa, bu hayvanlar için yaklaşık 30 milyon lira daha fazla bir para ödendi. Bu para da devletin kasasından çıktı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder