27 Şubat 2021 Cumartesi

İskilipli Atıf Hoca’nın Atatürk ve İnönü’den af dilediği mektubu


Yazar Ümit Doğan, “şapka giymeyi kabul etmediği için asıldığı” iddia edilen İskilipli Atıf Hoca’nın, Mustafa Kemal ve İsmet İnönü’den af dilediği dilekçesini yayınladı.

Ümit doğan’ın aykiri.com.tr’de yayınladığı metne göre, İskilipli Atıf Hoca’nın talebine dair tutanak, şöyle:

1- Atıf Hoca’nın kable’l-idam söylediği ifadatı:

Mustafa Kemal Paşa ve İsmet Paşa hazretlerinin merhametlerine dehalet ederim ve bizi aflarını rica ediyorum. Hiç olmazsa cezamızın yüz bir seneye iblağını rica ediyorum. Başka bir diyeceğim yoktur. Bendeniz Türk oğlu Türk’üm. Benim gibi bir şahsiyet yirmi otuz senede yetişebilir. İmha bir fazilet değildir. Dağ başındaki şaki de yapabilir, şaki de imha olabilir.

Demek ki bu fazilet değildir. Fazilet ihya ve ıslahtır. İmha etmemeli, bizim bilmediğimiz kusurlarımız varsa o cihetten ıslaha sevk etmeli ve aklen söylenilen sözleri idrak [edecek] kabiliyetteyim. Bilhassa Gazi Paşa ve İsmet Paşa hazretleri memlekette müdrik insanların çoğalmasını görüyorum ve kendilerinin o kabiliyette olduklarını müdrikim. Bu is’afımız sem’-i devletlerine vasıl olursa çırağen? bizi imhadan vazgeçerek ıslah tarikini emredeceği ümidindeyim. Onun için kararımızın “101” seneye tahvilini emir buyursunlar.

2- Müfti Ali Rıza da aynı ifadede bulunmuştur.

Hiç yorum yok: