19 Haziran 2020 Cuma

Devlet, Demirtaş’a 50, Erdem’e 30 bin TL tazminat ödeyecek


Anayasa Mahkemesi (AYM), eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve eski CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem’in Anayasa’nın 19. Maddesiyle korumaya alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlâl edildiğine hükmetti.

AYM, tutukluluğun makul süreyi aşması dolayısıyla kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlâl edildiğine dair iddianın kabul edilebilir olduğu sonucuna vardı.

Demirtaş, “örgüt propagandası” suçlamasıyla 2018 yılında bir başka davada 4 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldığı için, tahliye olması beklenmiyor.

Selahattin Demirtaş’a net 50 bin TL. manevî tazminat ödenmesine hükmeden Anayasa Mahkemesi, tazminatla ilişkili diğer taleplerin ise reddine karar verdi.

Ödemelerin kararın tebliğini takiben başvurucunun Hazine ve Maliye Bakanlığı’na başvuru tarihinden itibaren 4 ay içinde yapılmasına, ödemede gecikme olması durumunda bu sürenin bittiği tarihten itibaren ödeme tarihine kadar geçen süre için yasal faiz uygulanmasına hükmetti.

Selahattin Demirtaş, 4 Kasım 2016’da, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve partisinden dokuz milletvekiliyle birlikte, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, terör örgütü üyesi olmak, silahlı terör örgütüne üye olmak ve örgüt adına suç işlemek” iddialarıyla gözaltına alınmıştı. Hakkında çeşitli davalar açılan Demirtaş, o tarihten bu yana Edirne F Tipi Cezaevi’nde bulunuyor.

Demirtaş’ın avukatlarından Mahsuni Karaman, karar sonrası müvekkilinin derhal serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Demirtaş hakkında, “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklu olarak yargılandığı ana davada tahliye kararı verilmişti.

Eren Erdem: Tazminat yaşadığım zulmü unutturamaz


Eski CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, Anayasa Mahkemesi’nin kararının açıklanmasının ardından twitter sayfasında yaptığı değerlendirmede, yaşadığı “zulmü” hiçbir tazminatın unutturamayacağını belirterek, alacağı tazminatı “şiddet mağduru kadınlara” bağışlayacağını duyurdu.

Kasım 2019’da İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, kapatılan Karşı gazetesiyle ilgili “FETÖ” davasında yargılanan Eren Erdem’e “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan verilen 4 yıl 2 ay hapis cezasını onamıştı.

Mahkeme, bununla birlikte tutuklu sanık Eren Erdem’in hakkında verilen ceza miktarı, tutuklulukta geçirdiği süre ve muhtemel temyiz yolunda geçecek süreyi dikkate alarak tahliyesine karar vermişti. Erdem, kararın ardından tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden çıkmıştı.

Hiç yorum yok: