27 Nisan 2018 Cuma

CHP: Davutoğlu ‘destekliyorum’ dese de, aslında Erdoğan’a bayrak açtı

Davutoğlu, Gül ile görüşmesi hakkındaki spekülasyonlar üzerine konuşmuştu
Eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, düzenlediği basın toplantısında AK Parti dışında herhangi bir siyasî faaliyetin içinde olmadığını; önümüzdeki seçimde milletvekili adayı olmayacağını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığını desteklediğini söylemişti.

CHP Milletvekilleri Özgür Özel ve Eren Erdem ise, Davutoğlu’nun ‘destek’ sözlerinin arkasında başka mesajlar olduğunu ileri sürdüler.

Özel: “3Y” ile mücadeleyi neden hatırlattı? Yolsuzluktan kastı ne?

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Ahmet Davutoğlu’nun açıklamalarını da değerlendirdi.

Özgür Özel, “3Y’yi niye sayıyor? Yolsuzluktan kastı ne? Onun Yüce Divana gitsin deyip de kendi kafasının gitmesine neden olan bir şeyi hatırlatıyor olmasın?” diyerek, Davutoğlu’nun sözlerinin satır araları okunduğunda AK Partililerin alacakları çok dersler olduğunu söyledi. Özel, şu değerlendirmede bulundu:

“Davutoğlu, kurucu ilkelerinden uzaklaşmamaktan bahsediyor. 3Y’yi niye sayıyor? Yolsuzluktan kastı ne? Onun Yüce Divana gitsin deyip de kendi kafasının gitmesine neden olan bir şeyi hatırlatıyor olmasın? Yoksulluğun arttığını herkes gibi o da görüyor olmasın? Yasakların, dağların boyutunu aştığını vurguluyor olmasın sakın? Bir önceki dönemin başbakanının, bugün milletvekili adayı olmadığını duyuyorsunuz. Bugünkü yönetici kadrolarla yürüyecek yolu kalmamış. İki ihtimal var; siz bana deseniz de sizinle artık yürüyemem yolu. Çünkü kurucu ilkeler, 3Y diyor. İkincisi de bir öncekinde başbakan olarak yüzde 49 almış bir kişinin, milletvekili gösterilmeyip rencide edileceğinden şüphesi var. İkisi de kaybedenler kulübünün bir üyesi olması sıfatını kazandırır, harcananlar kulübünün üyesidir. Sırf o mu? Abdullah Gül’e bak, Bülent Arınç’ın durumunu gör, ibret al. Sonra kaybedenler, harcananlar kulübünde seni de rafa dizdiklerinde oradan öyle bakarsın. Bağlılık bildirilmiş. Korku Davutoğlu’nu da sarmış. Ama kelime aralarından söylediklerini okuduk. Motomot tercümeden değil, tefsirden yararlansınlar. AK Partililerin alacağı çok ders var.”

Erdem: Davutoğlu, Erdoğan’a karşı bayrak açtı

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem de, Davutoğlu’nun kurumsal ilkelerden bahsedip ‘Ben, 3Y ile (yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla) mücadele için buradayım’ mesajının, nasıl söylenirse söylensin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı bir bayrak açma olduğunu ileri sürdü.

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, KRT televizyonunun canlı yayınına telefon bağlantısı ile katılarak, Haber Müdürü Çağlar Cilara’nın sorularını cevapladı.

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “AK Parti’nin almış olduğu karar, benim de kararımdır ve AK Parti’nin adayı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, hepimizin adayıdır” sözüne dair görüşü sorulan Erdem, şu değerlendirmede bulundu:

AK Particilerle Erdoğancıların savaşı

AK Parti’de 2 grup olduğunu ileri süren Erdem, bunlardan birisinin “Erdoğancılar”, diğerinin de “AK Particiler” olduğunu söyledi.

Erdem, popülist siyasetçilerin, bütün dolayımları ortadan kaldırdıklarını ifade ederek, “Bu yüzden temsilî demokrasi düşmanıdırlar. Aradaki kurumları tasfiye ederler” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “İstanbul’u beton yığını haline getirdik” şeklindeki eleştirilerle uzun zamandan beri Hükümet politikalarını eleştirerek aslında AK Parti’yi de tasfiye ettiğini iddia eden Erdem, şöyle konuştu:

Erdoğan, yetkinin Meclis’te AK Parti’ye verilmemesi için OHAL’i kaldırmıyor

“OHAL’in kaldırılmamasının sebebinin ne olduğunu biliyor musunuz? Yetkinin parlamentoya verilmemesi. Parlamentoda kim var? AKP. Dolayısıyla, yetkinin AKP’ye verilmemesi için Erdoğan, OHAL’i kaldırmıyor zaten. Yani, Erdoğan ile AKP’nin kurumsallığı arasında bir savaş söz konusu. Bu savaşta Davutoğlu, AKP kurumsallığını temsil ediyordu; bu savaşı Davutoğlu kaybetti. Bu savaştan kimler kaybetti? Meselâ Melih Gökçek kaybetti. Balıkesir Belediye Başkanı kaybetti. Çok sayıda belediye başkanı… Bunlar, “Erdoğancılığa” karşı olan figürlere dönüştüler. Erdoğancılar da AK Particiliğe karşı olan figürlerdir ve dolayısıyla AKP de kendi içinde iki ayrı hizbe bölünmüş durumda. Bu hizipleşmeyi oy yansıması açısından değerlendirdiğimizde de Saadet Partisi’nin ivme kazandığını söylememiz mümkündür.”

Eren Erdem, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 26 Nisan 2018 tarihli bu günkü basın toplantısında söylediklerine dair görüşünün sorulması üzerine de, Davutoğlu’nun kurumsal ilkelerden bahsedip ‘Ben, 3Y ile (yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla) mücadele için buradayım’ mesajının, nasıl söylenirse söylensin, bir bayrak açma olduğunu ileri sürdü.

Erdem, “Davutoğlu, o kurumsallığı, kurulduğu günkü kurumsallığı savunduğunu söyledi. Aslında beni doğruladı. ‘Destekleyeceğim’ diyecek tabi. Yani bu kadar çok tehdit, baskı olan bir ortamda, Bülent Arınç’ın genel merkeze çağrılıp fırçalandığı, çıkışında da ‘Benim cumhurbaşkanı karşıtı bir şeyim olamaz’ gibi panik bir açıklama yapmak durumunda kaldığı bir ortamda, Davutoğlu’dan başka bir açıklama beklenemez. Dolayısıyla biz, bunun sandığa yansımasının böyle olmayacağını biliyoruz. AK Parti içerisinde büyüyen rahatsızlık, sandığa yansıyacak” diye konuştu.

Hiç yorum yok: