30 Ekim 2016 Pazar

ABD-Rusya vesayet savaşı Ortadoğu’da mı olacak, Türkiye’de mi?

Prof. Dr. Hasan Köni
Prof. Köni: “Eğer bir Rusya-ABD çatışması olacaksa, bunlar birbirlerine direkt vurmayacaklarına göre, vekâlet savaşı Ortadoğu’da mı olacak, Türkiye’de mi olacak? En önemli konu bu. İşte bunun üzerinde duruyoruz.” 

Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Köni, ABD’de başkanlık seçimini Hillary Clinton’un kazanması hâlinde, Clinton’un Türkiye’yi yanına alarak Rusya ve İran’la çatışmak isteyeceğini; bu durumda Türkiye’nin ABD’ye yakınlaşması hâlinde Rusya ve İran’la arasının açılacağını söyledi.

A Haber kanalında yayınlanan “Diplomasi” programında bu konuda değerlendirmelerde bulunan Prof. Köni, “Eğer bir Rusya-ABD çatışması olacaksa, bunlar birbirlerine direkt vurmayacaklarına göre, vekâlet (vesâyet) savaşı Ortadoğu’da mı olacak, Türkiye’de mi olacak? En önemli konu bu. İşte bunun üzerinde duruyoruz” dedi.

Konuyu ABD başkanlık seçimleri üzerinden değerlendiren Köni, şunları söyledi:

“Kimler kimleri destekliyor tarzında baktığımızda, neo-con lobisi, Clinton’un arkasında. Çünkü Trump, bir konuşmasında -yanlışlıkla- dedi ki, “Amerika, Ortadoğu’da ne arıyor? (Orada ne işi var?) Bakın, Amerika Ortadoğu’dan çıkarsa, burda bazı ülkeler için büyük felâket olur. (İsrail) Hillary Clinton, bunu (İsrail’in güvenliğini) sağlayacak. Kiminle çatışması lâzım? Rusya ile. Bir de şuna bakıyoruz: Kim, ne kadar seçim için para topladı? Hillary Clinton. Öbürü (Trump), işadamı olmasına rağmen, Clinton kadar para toplayamadı. Para çok önemli Amerikan sisteminde. Yani, televizyonlar, satın almalar, v.s... Şimdi ümidimiz, iki taraf da geldiğinde, Amerika, Türkiye sayesinde Irak, Suriye, İran’ı kontrol ediyor, Karadeniz’i kontrol ediyor, Doğu Akdeniz’i kontrol ediyor, Balkanları denetliyor. Böyle bir yapıyı Rusya ve İran’a kaptırmak ister mi? Bu yüzden, Türkiye’yi yanına çekmek için Rusya ile çatışmasını sağlayacak bir operasyona girişebilir; ama ondan sonra yoğun bir şekilde Türkiye’yi destekleyerek, onun (Türkiye’nin) tamamen yanında kalmasını sağlamaya çalışacak. Böyle bir manevrayı nasıl yapacak, onu bilemiyorum. 5 bin tane üniversitesi var, bin tane de adam çıkıyor. Çünkü bir yazıda diyor ki, “Biz, Ortadoğu’dan çıkarsak, vazgeçilmez ülke olarak uluslararası ilişkilerde bulunma gücümüz azalır”. Bu yüzden Rusya’yı hem Kafkaslarda, hem Ukrayna’da, hem de Ortadoğu’da kovalayacağız, diyor. Eğer Türkiye de ısrar ederse, Rusya ile yapılan enerji anlaşmaları, şunlar-bunlar, ekonomik anlaşmalar, Türkiye’yi Halep’e doğru itmeye zorlayacak. İşte o zaman Rusya ve İran’la papaz olacağız. Yani gelecekte bu tür olayların beklentisi içerisinde, spekülatif olarak söylüyorum bunu, ve (Türkiye’yi) Amerika’nın yanına çekmeye çalışacaklar. Bu yüzden, Hillary Clinton kadar Trump da tehlikeli ama Hillary Clinton’u ben biraz daha tehlikeli görüyorum; çünkü kadın olarak da zayıf. Yani nasıl oynayacağı belli değil. Öbürü (Trump), nihayet iş adamıdır, “Bu iş bana kâr getirmez, bırakın bu işi” der. Öbüründe öyle bir şey yok ama bizi iyi tanıyor.”

Hâlihazırda Irak’ta devam eden operasyonların asıl hedefinin Rusya olduğuna dikkat çeken Köni, bütün planların İsrail’in güvenliğinin sağlanması üzerine inşa edildiğine işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:

“Musul operasyonuna bakın: Yukarıdan çevrilmiş, kuzey tarafı açık. Kaçsınlar diye. Nereye kaçsınlar? Suriye’ye. Seçimden sonra Ruslarla Suriye’de çatışacaklar. Asıl büyük olay o. Bu sırada da Türkiye, düşünebiliyor musunuz, Rusya’ya, dolaylı olarak da İran’a yakın... Yani oradan daha aşağıya insin istiyor ki, Rusya ile Türkiye de kapışsın. Türkiye ile Rusya kapışınca, Türkiye tekrar Amerika’ya dönecek (yönelecek), Hillary Clinton geldikten sonra da Ruslarla Ukrayna’da ve Ortadoğu’da, asıl Suriye’de... Irak’ı kurtaracaklar. Irak, kendilerinin kurduğu bir yer. Suriye’de (Rusya ile) bir daha kapışacaklar. Çünkü orası, İsrail’e yakın bölge. Bütün bu Ortadoğu olayları, İsrail’in güvenliğinin sağlanması için. Bunu niye söylemiyorsunuz, onu da bilmiyorum. Düşünebiliyor musunuz, Ortadoğu’da DEAŞ bitti. Bitirdiler. Orada bir(takım) yapılar kuruldu falan... Peki Filistin-İsrail sorunu ne olacak? Yeni bir şey çıkması lâzım. ‘Yeni bir şey’ Şii-Sünnî savaşı mı, yoksa Peşmerge... Neçirvan söyledi, “Bu savaş bittikten sonra bağımsızlık ilân edeceğiz... Yoksa bir Kürt devletinin geleceği bir çatışma modeli mi? Şimdi bu ikisi bekliyor; çünkü burada barış olduğu anda Filistin-İsrail sorunu ortaya çıkacak kabak gibi... “Hadi” diyecekler, “çöz!”... Ha, tek devlet... Tek devlet olursa, Filistin nüfusu, İsrail nüfusunu geçiyor. O da mümkün değil. İki devlet? O da “belâ”... Eee? O zaman Ortadoğu’nun sürekli karışıklık içinde kalması lâzım. Eğer bir Rusya-ABD çatışması olacaksa, bunlar birbirlerine direkt vurmayacaklarına göre, vekâlet (vesâyet) savaşı Ortadoğu’da mı olacak, Türkiye’de mi olacak? En önemli konu bu. İşte bunun üzerinde duruyoruz.”

Hiç yorum yok: