23 Kasım 2018 Cuma

Kahveci: Fiyat sorunu, soğan depolarına baskın düzenleyerek çözülmez


Karar gazetesi Ekonomi Müdürü İbrahim Kahveci, kuru soğan depoları basılarak fiyat artışını engellenmeye çalışıldığına işaret ederek, sorunun bu yolla çözülemeyeceğini söyledi. Asıl sorunun AVM ve zincir marketlerin hakimiyetine yol açan perakende sistemi olduğunu, bu sistemin baştan aşağı değiştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Ekonomist İbrahim Kahveci, TV 5’te yayınlanan “Ekonomi ve Ötesi” programında şunları söyledi:

“Kuru soğan depoları basılarak ucuz gıdanın yolu açılmaya çalışılıyor. Acaba sorun, depolarda duran, yarın öbür gün kullanılması için stoklanan bir ürün mü; yoksa sorun, meselâ Türkiye’nin bir AVM sistemi oluştu. Bir perakende sisteminde zincir marketler hakimiyeti oluştu. Merkez Bankası’nın bu konuda raporları vardı geçmişte. Gıda fiyatlarındaki en önemli sorun, Türkiye’nin AVM ve perakende sisteminin, zincir marketler ve tekelleşme üzerine oturtulması ve bunun sonucu olarak gıda fiyatlarında ürün bazlı anormal artışların yaşanması… 2013, 14’leri hatırlayın; Türkiye’nin çeltik üretiminde rekor kırdığı yıl pirinç fiyatları anormal artış gösterebiliyordu.


Dolayısıyla sorun üretimde değil, sorun çiftçinin sisteminde değil, sadece aracılık sisteminde de değil. Sorun, aslında perakende sitemi, AVM sistemi; yani 15 yıldır desteklenen sistem. Şimdi (TV 5’te bizlere tanındığı gibi) söz hakkı niye önemli? Eğer vatandaşa çıkıp dersek ki, “Bak biz kuru soğan deposuna baskın düzenledik. 15 kilo göz yaşartıcı soğan bulduk. 20 kilo bilmem ne bulduk, şu bulduk.” Yaa sorun bu değil ki… Sorun, bütün sistemin baştan aşağı yenilenmesi (yenilenmemiş olması). Yani 15 yılda kurmuş olduğumuz düzenin böyle bir sonuç doğuracağı o kadar açıktı ki… Ama bunu kapatmak için ne yapıyoruz? Depolara baskın yapıyoruz. Fahiş fiyat etiketlerini kontrol ediyoruz. Şunu kontrol ediyoruz, bunu kontrol ediyoruz. Oysa rekabet piyasasının çalışmasını, rekabet kurallarının çalışmasını işletsek, hiçbir sorun kalmayacaktı.”

Söz hakkı tanıyan TV 5, artık bizim evimiz

Karar gazetesi Ekonomi Müdürü İbrahim Kahveci, TV 5’te her hafta Perşembe günü saat 21:30’da yayınlanacak olan ve Deniz Gez’in sunduğu “Ekonomi ve Ötesi” programında güncel ekonomik konuları değerlendirecek.

Kahveci, programın ilk bölümünün açılışında, “Artık burası bizim evimiz. Türkiye’de sözü olan herkese diye TV 5 bir “söz hakkı” (tanıdı) diyelim buna. Şu anda Türkiye’de en önemli meselelerden bir tanesi, bence söz hakkı. Söz hakkı neden önemli? Şu anda toplumda birçok sorun var.” dedi. 

(Haber: Sürur Öztürk)

Hiç yorum yok: