16 Kasım 2018 Cuma

Akademisyenler gözaltına alındı


İstanbul’da öğretim üyelerine yönelik olarak düzenlenen operasyon kapsamında, aralarında Bilgi Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı ile Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Betül Tanbay’ın da bulunduğu 13 kişi, sabah saat 06:00’da evlerine düzenlenen polis baskınıyla gözaltına alındı. 7 kişi için arama çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Gözaltına alınanlar arasında, Bilgi Üniversitesi kurucularından Yiğit Ali Ekmekçi, iş adamı Hakan Altınay, Hafıza Merkezi’nin kurucu üyesi Meltem Aslan Çelikkan, sanat merkezi DEPO’nun kurucusu Asena Günal ve gazeteci Çiğdem Mater de var.

Başsavcılıktan gözaltına alma operasyonlarına dair basın mensuplarına gönderilen bilgi notunda, akademisyenlerin Osman Kavala ile hiyerarşik bir düzen içerisinde faaliyetlerde bulunduğu iddia edildi.

Söz konusu bilgi notunda “Kavala’nın Gezi Parkı olaylarını Türkiye geneline yaymak ve yurt genelinde kaos ve kargaşa ortamı meydana getirmek, bu şekilde cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeyi amaçladığı, Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür A.Ş. isimli vakıf ve şirketi kullanarak olayları finanse ve organize ettiği tespit edilmiştir” ifadesi yer alıyor.

Osman Kavala’nın durumu


Gözaltına alınan akademisyenlerin hiyerarşik bir düzen içerisinde faaliyetlerde bulunduğu iddia edilen insan hakları eylemcisi, iş adamı Osman Kavala, Silivri Cezaevi’ndeki tutukluluğunun birinci yılını hakkında bir iddianame hazırlanmadan doldurdu.  

Osman Kavala, 18 Ekim 2017’de gözaltına alındı, 1 Kasım 2017’de “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamalarıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. İddianamesi ise 1 yılı aşkın süredir cezaevinde bulunmasına rağmen hazırlanmadı.

Avrupa Komisyonu: Gözaltılar endişe verici

Avrupa Komisyonu sözcülerinden Maja Kocijancic, yaptığı yazılı açıklamada akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerine yönelik gözaltıların “endişe verici” olduğunu kaydetti.

Sözcünün yazılı açıklaması şöyle:

“Muhalif seslere yönelik tekrar eden gözaltılar, Türk hükümetinin daha önce vurgulamış olduğu insan hakları ve temel özgürlüklere olan bağlılığına, aynı zamanda yargı ve hukukun üstünlüğü alanlarında duyurduğu reformlara ters düşmektedir. 
Muhalif seslere yönelik tekrar eden gözaltılar, Türk hükümetinin daha önce vurgulamış olduğu insan hakları ve temel özgürlüklere olan bağlılığına, aynı zamanda yargı ve hukukun üstünlüğü alanlarında duyurduğu reformlara ters düşmektedir. 
Yetkililer Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ışığında, tutuklu yargılamaların tatbiki ve masumiyet karinesi ilkesi çerçevesinde hızla bir çözüm bulmalıdır. Bunun da ötesinde Türkiye daha fazla beklemeden gözaltında olanların bırakılmalarını sağlamalıdır.”

Hiç yorum yok: