6 Haziran 2020 Cumartesi

Facebook, “devlet kontrolündeki medya kuruluşları”nı etiketleyecek


Sosyal medya şirketi Facebook, sayfalarında yayınlanan içerik eğer “devlet kontrolündeki bir medya kuruluşuna” aitse, bu tür yayınları ve reklamları etiketleyerek, okuyucunun bunun farkında olmasını sağlayacak. Facebook yetkilileri, listenin değişebileceğini ve etiketlenen kuruluşların da itiraz hakkının bulunduğunu belirtiyorlar.

Facebook’tan perşembe günü yapılan açıklamada, devlet kontrolünde bulunan Rus Sputnik, İranlı Press TV, Çinli Xinhua News gibi medya kuruluşlarına ait sayfalarda bu kuruluşların devlet denetiminde olduğuna dair bir uyarının olacağı belirtildi.

Uygulamanın gelecek hafta ABD’de başlayacağı, daha sonra da diğer ülkelerde hayata geçirileceği kaydedildi. Facebook yetkilileri, kullanıcıların bir içeriği okurken bu içeriğin hangi kaynaktan geldiğini bilmelerini sağlamak üzere böyle bir uygulamayı başlatma kararı aldıklarını belirtti.

Facebook’un güvenlik politikasından sorumlu yöneticisi Nathaniel Gleicher, yeni uygulama hakkında bilgi verirken, “Bizim endişemiz, devlet medyasının, medya kuruluşunun gündem belirleme gücüyle devletin stratejik desteğini birleştirmesi. Bir protestoya ilişkin bir haber okuyorsanız, bu haberi kimin yazdığını ve ne gibi bir amacı olduğunu bilmek çok önemli” dedi.

Listesi hangi kriterlere göre belirlendi?

Facebook, hangi medya kuruluşlarının “devlet kontrolündeki kuruluşlar” kategorisinde değerlendirileceğini belirlerken 65 uzmana danıştı; kriterler de bu istişare sonucunda belirlendi.

Şirketin güvenlik politikasından sorumlu olan Gleicher, “Hükümetlerin medyayı kontrol etmek amacıyla finansman sağlama mekanizmasını kullanmayı sürdürdüğünü ancak bunun da tek başına yeterli olmadığını biliyoruz. Bu sebeple “devlet kontrolündeki medya” tanımımız, söz konusu kuruluştaki mali denetimin ya da mülkiyet değerlendirmesinin ötesine geçiyor ve bir hükümetin editöryal kontrol gücüne sahip olup olmadığına dair bir değerlendirme yapılmasını da içeriyor” diye konuştu.

Bir medya kuruluşunun “devlet kontrolünde” olup olmadığı belirlenirken şu kriterler göz önünde bulunduruldu:

- Medya kuruluşunun finansman ve gelir kaynakları
- Varlık sebebi ve yetkileri
- İçerik kaynakları konusunda şeffaflık, bağımsızlık ve kaynakların çeşitliliği gibi yayın ilkeleri
- Yönetim yapısı
- İç denetim mekanizmaları ve bağımsızlığın üçüncü taraflarca teyit edilip edilmemesi

Şirketin yeni politikasına göre, Çin’in CCTV televizyonu ve Xinhua haber ajansı, Russia Today ve Sputnik,  Facebook’ta “devlet kontrolündeki medya kuruluşları” etiketiyle yer alacak.

Ancak Facebook yetkilileri, listenin değişebileceğini ve etiketlenen kuruluşların da itiraz hakkının bulunduğunu belirtiyor.

Facebook, son dönemde siyasetçilerin paylaştığı içeriklerin teyit gerektirip gerektirmediği konusunda yaşanan tartışmada Twitter’dan farklı bir yaklaşım benimsemesiyle dikkat çekmişti.

Hiç yorum yok: