27 Ekim 2018 Cumartesi

Civelek: Dolar bu yıl 6’nın üzerinde kapanır, 2019’da 9’a çıkar


Ekonomist Uğur Civelek, “Bu yıl belki 6’nın üzerinde bir yerde katacağız. Buna “dengelenme” diyecekler; ama önümüzdeki yıl küresel konjonktür, bu yıldan daha iyi olmayacak büyük bir ihtimalle. O zaman yıl genelinde %30’luk bir hareket, kurun 9’un üstünü test etmesini gündeme getirir” dedi.

Civelek, Ulusal Kanal’da yayınlanan “Televizyon Gazetesi” programında, ekonomik durumu değerlendirdi.

Ekonomist Uğur Civelek, inşaat sektörünü krizden kurtarmak için “yeni bir Emlâk Bankası” kurulmasının düşünüldüğünü; ancak inşaat sektörüne kaynak aktarılabilmesi için bu kurumların da kaynağa ihtiyacı olacağını söyledi. Civelek, bu konuda şunları söyledi:

“Emlâk Bankası, kaynağı nereden bulacak? O paketlenecek ipotekli menkul kıymetler kime satılacak? Yabancıdan net dış borç ödeyicisi olacaksak, dışarıdan bir şey yok. Yastık altından bir şey çıkmıyor. O zaman son adres bir tek Merkez Bankası kalıyor ki, o zaman da kuru tutamazsınız. Uyarı niteliğinde bir şey söyleyeyim: Bu yıl Ağustos ayında Dolar kurunda %30’u bulan bir hareket yaşadık. Bu yıl belki 6’nın üzerinde bir yerde katacağız. Buna “dengelenme” diyecekler; ama önümüzdeki yıl küresel konjonktür, bu yıldan daha iyi olmayacak büyük bir ihtimalle. O zaman yıl genelinde %30’luk bir hareket, kurun 9’un üstünü test etmesini gündeme getirir. O zaman hiçbir şeyi toparlayamayız. Orta vadedeki bu tehlikeyi düşünürseniz, o zaman 2019 enflasyonu ne olur? 15,9 hedefini yakalamanız çok zor.  Ekonomik daralmanın olması engellenebilir mi? Çok zor. İşsizliğin artması önlenebilir mi? Çok zor. Bu koşullarda Türkiye’ye para gelmez. Net dış borç ödeyicisi olmaya devam edilir. Rezervler daha aşağıya kayar. Makro ekonomik görünüm olumsuzlaşır. Kırılganlık yeni rekorlara koşar. Bu bir kısır döngü. Çıkmaz bir sokakta debeleniyoruz. Çıkış arıyoruz.”

Artık ABD ile ilişkilerin düzelmesi de güven endekslerine yansımıyor

4 Kasım’da ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının başlayacağını, 6 Kasım’da ABD’de seçim yapılacağını, 11 Kasım’da da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump’la görüşeceğini hatırlatan Civelek, seçim sonuçlarının, o görüşmenin detaylarını etkileyeceğini söyledi. Civelek, sözlerine şöyle devam ett:

“Bizimkilerin gündemi belli olabilir; ama Trump’ın vereceği yanıtlar, Ortadoğu’da, seçimlerde yaşanacak gelişmelere göre çok farklılaşabilir. İki; bir de şunu beklememek lâzım: Trump’la bir şekilde uzlaşmak, Türkiye’ye para girişi sağlar mı? Hayır. Böyle bir şey olmaz. Türkiye, net dış borç ödeyicisi olmaya devam etmek zorunda; ama piyasalarda şu rüzgârı, havayı estirip zaman kazanmaya çalışacaklardır: “Amerika ile ilişkiler düzeliyor. Para gelebilir, sabırlı olun.” Valla, insanlar sabırdan dişlerini sıka sıka ağızlarda diş kalmadı neredeyse.”

Civelek, ABD ile ilişkilerin düzeldiği iddiasıyla oluşturulan beklentilerin artık güven endekslerine yansımadığına, ekonomi cephesindeki sıkıntıları hafifletmediğine dikkat çekti.

Mevcut önlemlerle ülke iflasa sürüklenir

Yurt dışından Türkiye’ye para gelmeyeceği öngörüsünde bulunan Civelek, para gelmemesinin muhtemel sonuçlarını da şöyle dile getirdi:

“Döviz kuru, yukarı gider. Bugünkü önlemlerle, çıkması önlenemez. Kurallı piyasa anlayışından uzaklaşmak zorunda kalınma yönünde ilerlenir. Kur yükselirse, enflasyon da yükselir. Enflasyon, faizleri de yukarı çekmeye başlar. Bir kere bilançolar dağılma sürecine girer. İki: Mevcut yaklaşımlarda ısrar edilmesi durumunda işsizlikteki artış hızlanır. Üretim cephesindeki yaprak dökümü de hızlanır. Sonuçta enflasyonu da kontrol edemezsiniz. İflasa doğru sürüklenilir.”

(Haber: Sürur Öztürk)

Hiç yorum yok: