25 Mayıs 2019 Cumartesi

Necip Fazıl’ı şiir okuması için stüdyoya Fehmi Koru sokmuş


Necip Fazıl Kısakürek’in, kendi şiirlerini okuduğu stüdyo kaydı, gazeteci Fehmi Koru sayesinde alınmış. Necip Fazıl’ın kendi sesinden şiirleri, önce long play (plak) olarak, daha sonra da kaset olarak yayınlanmış.

Esnafhabertv.com’un haberine göre Fehmi Koru, Millî Türk Talebe Birliği (MTTB) İzmir İcra Konseyi Başkanlığı yaptığı dönemde Necip Fazıl’ın kendi sesiyle okuduğu şiirleri long play yapmaya ikna etmiş. Bu süreç, kitapta şöyle anlatılıyor:

“Üstadın bugün kendisinin okuduğu, kayda geçirilmiş olan şiirleri herkes bir vesile ile mutlaka dinler. O şiirlerin plak haline getirilmesini yayıncılık dönemimde ben yapmıştım. Üstadı İstanbul’da stüdyoya soktuk. O şiirleri tek tek kendisi okudu. O şiirlerin arkasında çalınan müzik, genellikle batı müziğinin en çarpıcı örnekleridir. Onları tek tek kendisi tercih etti. Tercih ederken, diyelim “Zindandan Mehmet’e Mektup”un arkasında hangisi çalınacak? İşte Meksika’daki bir devrimci, idama götürülürken kendisinin son arzusu sorulduğunda, ‘bana falanca eseri çalın’, demiş ve Zindandan Mehmet’e Mektup’un arkasında da o müzik çalınmıştır. Her biri için böyle Üstadın tespitleri vardır ve o long play, sonradan kasetlere de alındı. Bugün her yerde dilediğiniz Üstadın şiirleri, kendi sesinden şiirleri, benim yaptığım o plaktan alınmadır.”

Hiç yorum yok: