3 Kasım 2018 Cumartesi

Paraların üzerindeki Atatürk resmini İnönü mü kaldırdı?


Sözcü gazetesi yazarı, Tarihçi Yazar Sinan Meydan, 16 Mart 1926 tarihinde çıkarılan 3322 sayılı kararnamede, paraların üzerine Cumhurbaşkanının resminin basılmasına hükmedildiği için, İnönü Cumhurbaşkanıyken paraların üzerine İnönü’nün, Atatürk Cumhurbaşkanı olduğunda da Atatürk’ün resminin basıldığını söyledi. Bunun, kanun gereği böyle olduğunun altını çizen Meydan, “İnönü, paraların üzerindeki Atatürk resmini kaldırıp kendi resmini koydurdu” iddiasının doğru olmadığını kaydetti.

Sinan Meydan, Halk TV’de yayınlanan “Halk Arenası” programında,  “İnönü, paraların üzerindeki Atatürk resmini kaldırıp kendi resmini koydurdu” iddiasının doğru olmadığını söyledi. Meydan, kâğıt paraların üzerindeki resimlerin neden değiştirildiğini anlattı.

Türkiye’nin, ekonomik yetersizlik sebebiyle 1927 yılına kadar kendi banknotunu basamadığını belirten Meydan, bu tarihe kadar Osmanlı Devleti döneminde basılmış olan ve “Evrak-ı Nakdiye” denilen kâğıt paraların kullanıldığını söyledi. Meydan, bu arada 30 Aralık 1925 tarihinde 701 sayılı “Mevcut Evrak-ı Nakdiye’nin Yenileriyle Değiştirilmesine Dair Kanun”, 16 Mart 1926 tarihinde de 3322 sayılı bir kararname çıkarıldığını kaydetti. Meydan, bu kararnamede, “Basılacak olan paralardan 1 Lira, 5 Lira ve 10 Liralık banknotların ön yüzünde Cumhuriyeti çağrıştıran bir simge bulunacak. 50 Lirada, 100 Lirada, 500 Lirada ve 1000 Lirada ise ön yüzde Reis-i Cumhurun fotoğrafı bulunacak” dendiğini söyledi.

Sinan Meydan, bu kanun ve kararname gereği, 1927’de basılan ve 10 yıl tedavülde kalması kararlaştırılan fotoğraflarda 1937 yılına kadar Atatürk’ün fotoğrafının bulunduğunu kaydetti. Meydan, 1937 yılında, Atatürk henüz hayattayken, ikinci emisyon paraların basıldığını, bu paraların bir kısmında kanun gereği Atatürk’ün, bir kısmında da Atatürk’ün nezaket göstermesi sebebiyle İsmet İnönü’nün resimlerinin bulunduğunu anlattı. Bu ikinci emisyon paraların da 1942-43 yılına kadar tedavülde kaldığını belirten Meydan, Atatürk’ün ölümünden sonra İsmet İnönü’nün Cumhurbaşkanı olması üzerine de aynı kanun gereği paraların üzerine İnönü’nün resminin basıldığını söyledi.

(Haber: Sürur Öztürk)

Hiç yorum yok: