30 Kasım 2018 Cuma

Cihangir İslâm: Saadet Partisi, Cumhur İttifakı’na katılmayarak kutuplaşmanın önüne geçti. Bu, aldığı oy sayısından daha önemli


Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslâm, iktidarın 24 Haziran seçimlerinde Saadet Partisi’ni de Cumhur İttifakı’na dahil etmeye çalıştığını ancak Saadet Partisi’nin bunu kabul etmediğini belirterek, “Böylece kutuplaşmanın önüne geçmiş oldu. Alınan oy sayısından daha da önemli olan budur.” dedi.

Beyoğlu Yurttaş Meclisi, farklı konuklarla farklı konuların konuşulduğu “Beyoğlu Yurttaş Buluşmaları” programının yedincisinde Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslâm’ı konuk etti. Cihangir İslâm, programda “Yeni Rejimde Meclis Muhalefetinin İmkânları ve Çıkmazları” konulu bir konuşma yaptı.

600 kişilik parlamentonun Cumhurbaşkanı’na soru soramadığını, Meclisin görevinin yasama ile sınırlandırılmış durumda olduğunu ifade eden Cihangir İslâm, “Mecliste 9 siyasi parti temsil ediliyor ama sözel çoğulculuk yok. Muhalefet birlikte davranırsa yapılabilecek şeyler var.” dedi.

Cihangir İslâm, Cumhur İttifakının 400 milletvekili için seçime girdiğini ancak iki partinin 1 Kasım seçimlerindekinden 7 puan, 24 Haziran seçimlerindekinden de 3 puan daha az oy aldıklarına işaret etti.

“Çoğulcu bir demokrasiye mi gideceğiz, yoksa tiranlığa doğru mu gideceğiz?” diye soran İslâm, ülkenin bir kavşakta olduğunu, toplumun yarısının bu rejime direndiğini söyledi. İslâm, sivil toplum çalışmalarının kendi başına çok değerli olduğunun 16 Nisan referandumunda görüldüğünü belirtti.

Konuşmasında Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) işlerinden atılan vatandaşların mağduriyetlerine de değinen İslâm, 20 bin KHK’lının soruşturmalardan “temiz” çıktıkları halde işlerine iade edilmediğini kaydetti. İslâm, “Hukuk devletinde insanların “bizim” veya “sizin” diye sınıflandırılamayacağını vurguladı.

Herkesinin gözünün ve kulağının tek bir kişide olmasının bir toplum için çok sağlıksız bir durum olduğunu belirten İslâm, “Meselâ, ‘Bu can bu bedende durdukça Rahip hapisten çıkamaz’ dedi, ama çıkartıldı ve uçtu gitti. Bunu kimse yadırgamıyor. Tutarlılık yok, değerlerin anlamı kalmadı.” diye konuştu.

İslâm, Anadolu şehirlerinde düzenlediği programlara Saadet Partisi ile birlikte CHP ve İyi Parti temsilcilerinin de katıldığını belirterek, “Bu ittifakların çok önemli olduğunu düşünüyorum. Baskı sistemleri ancak ve ancak düşmanlaştırma üzerinden sürebilir. Tiranlığa doğru gidecek bir yönetime ancak ve ancak birlikte karşı koyabiliriz.” diye konuştu.

Dinî ve etnik bütün kimliklerin “vatandaşlık” zemininde bir arada yaşamasının ve eksikleri olsa da hukukun ön plana çıkmasının çok önemli olduğunu ifade eden İslâm, sözlerine şöyle devam etti:

Saadet Partisi, kutuplaşmayı engelledi

“Cumhuriyet tek başına yeterli olmuyor. Çoğulcu demokrasi, sahip çıkılması gereken bir kavramdır. %51’le de gelsen, %99la da gelsen, istediğini yapamazsın. Seçim, insan haklarına saygı, şeffaflık, hesap sorabilirlik, demokrasinin yapı taşlarıdır. Etnik, dinî fay hattının üzerine bir de siyasî fay hattını koyarsanız, toplumu parçalarsınız. Saadet Partisi’ni 24 Haziran’da Cumhur ittifakına katmaya çalıştılar, kabul etmedi. Böylece kutuplaşmanın önüne geçmiş oldu. Alınan oy sayısından daha da önemli olan budur. İktidarda kalabilmek için her şeyi yapabilecek bir ekip iş başındadır. Siyaset, ahlâktan bağımsız düşünülemez. Haklar konusunda titiz davranmalıyız. Hainleştirilmeye çalıştırılan insanlara sahip çıkmalıyız. Özgürlük mücadelesi en temel mücadeledir. Başkasının kimliğine söz söyleme hakkına ve haddine sahip değiliz. O zaman hakikatin ne olduğunu konuşabiliriz.”

Hiç yorum yok: