31 Ekim 2018 Çarşamba

Odatv: Yay-Sat’ın kapanması muhalif gazetelerin sonu olabilir

Türkiye’deki iki dağıtım şirketinden birisi olan Demirören Dağıtım’a ait “Yay-Sat”, kapanıyor. Odatv.com, Yay-Sat’ın kapanmasının, muhalif yayın organlarının sonunu getirebileceğini ileri sürdü.

“Muhalif medyayı boğacak kararı Odatv duyuruyor” başlıklı haber-yorum’da şu ifadeler kullanıldı:
“Medyadaki tekelleşmeyle birlikte, bazı gazetelerin, dergilerin dağıtımını Turkuvaz kabul etmeyebilir; manşetlerini ya da kapaklarını beğenmedikleri yayın organları okuyucuyla buluşamayabilir. Maddi zorluk altındaki muhalif medyadan istenecek olan yüksek dağıtım ücretleri, bu yayın organlarının sonunu getirebilir.”

Odatv.com’un konuya dair haberi şöyle:

Muhalif medyayı boğacak kararı Odatv duyuruyor

Demirören Grubu'nun Doğan Medya’yı satın almasıyla Türk medyasında yeni bir dönem başladı.
Demirörenler önce gazetelerdeki ve televizyonlardaki bazı isimlerle yolları ayırdı, en son olarak da Vatan gazetesini kapattı.

Ve Yay-Sat da kapanıyor

Türkiye’de gazete ve dergilerin dağıtımını yapan iki şirket bulunuyor. Birisi; hükümetin yayın organlarından Sabah ve Atv’nin de içinde bulunduğu Turkuvaz Medya’nın sahibi olduğu Turkuvaz Dağıtım. Medya grubunun başında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak bulunuyor. 

Diğer dağıtım yapan şirket ise Yaysat. Demirörenler Yaysat’ı da Doğan Medya’dan satın almıştı.

Ve...

Aileniz güvende mi?

Odatv’nin edindiği bilgiye göre; Demirörenler Yaysat’ı kapatma kararı aldı. Yaysat’ın kapatılacağı, çalışılan yayın kuruluşlarına “Bu ay son, kapatıyoruz” diye bildirildi.

AKP’nin tekelleşmesi

Yaysat’ın kapatılma kararıyla, medyada dağıtım alanı tekelleşiyor. Basılı yayınları sadece, başında Albayrak’ın bulunduğu Turkuvaz Dağıtım yapacak.

Yani artık, Türkiye’deki gazete bayilerinde yer almak isteyen bütün yayın organları, mecbur olarak Turkuvaz’la anlaşmak zorunda.

Turkuvaz’ın hangi medya organından ne kadar ücret isteyeceğine dair herhangi bir sınırlama, düzenleme bulunmuyor.

Muhalif medya ne yapacak?

Bu, şu demek oluyor:

Medyadaki tekelleşmeyle birlikte, bazı gazetelerin, dergilerin dağıtımını Turkuvaz kabul etmeyebilir; manşetlerini ya da kapaklarını beğenmedikleri yayın organları okuyucuyla buluşamayabilir.
Maddi zorluk altındaki muhalif medyadan istenecek olan yüksek dağıtım ücretleri, bu yayın organlarının sonunu getirebilir.

Yayıncılar endişeli

Sonuç olarak, medyadaki tekelleşme sürecinin sonuna doğru ilerleyen AKP, medyadaki son muhalif sesleri de boğma yeteneğini eline almış durumda.

Yayıncılar, yeni tekelleşme sürecinde Turkuvaz’la yapacakları anlaşmalar konusunda endişeli. Kendilerinden ne kadar ücret talep edileceğini bilmeyen yayıncılar, Turkuvaz’ın beğenmediği bir gazeteyi, dergiye dağıtmama şansının olduğunu belirtiyor.

Bin bir emekle hazırlanan yayınlar, AKP’nin tekelleşmesiyle, okuyucuya ulaşmadan, matbaada kendi kaderine terk edilme riskiyle karşı karşıya.

Hiç yorum yok: