6 Aralık 2017 Çarşamba

CHP’li Erdem: Hükümet zaten, Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak gösterildiği daha önceki ikili anlaşmalara imza atarak bunu kabullenmişti


CHP İstanbul Milletvekili Erdem, AK Parti Hükümetinin 28 Haziran 2016 tarihinde İsrail Hükümetiyle imzaladığı Mavi Marmara antlaşmasında da 30 Ağustos 2007 tarihinde yürürlüğe giren Sınai Antlaşmasında da Türkiye’nin başkentinin Ankara, İsrail’in ise Kudüs olarak yazıldığını söyledi. Erdem, “Şimdi uluslararası teamüllere göre, yapılan bu uygulama, bu gün kopartılan yaygarayla çelişki arz etmektedir.” dedi.

Kanal İstanbul’un bu gün açıklanan güzergâhının 4 ay önce iktidara yakın müteahhitlerin elinde olduğunu da ileri süren Erdem, “Bu imar plan değişikliği yapılacağı belirlenmiş olan arazileri, acaba hangi şirketler aldı? Kimler, bu master planlar üzerinden trilyoner oldu?” diye sordu.

Antlaşmalarda İsrail’in başkenti olarak neden Kudüs yazıldı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilân etme teşebbüsü üzerine, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden Dünya Kamuoyuna Kudüs Çağrısı” başlığı altında bir bildiri yayımladı. Bildiride, “Kudüs'te, Filistin'in BM kararlarıyla defalarca tasdik olunmuş haklarını yok sayan her adım, farklı dinlere mensup insanların bir arada yaşama idealine vurulmuş çok ağır bir darbedir. Bölgedeki huzur ve güvenliğin şartı olarak gördüğümüz 1967 sınırlarında, başkenti Kudüs olan, egemen ve bağımsız Filistin devleti talebinden vazgeçilebilmesi asla mümkün değildir.” ifadesi yer alıyor.

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, TBMM Genel Kurulu’nda CHP Grubu adına yaptığı konuşmada, İsrail ile Türkiye arasında imzalanan ikli anlaşmalarda Kudüs’ün fiilen İsrail’in başkenti olarak tanındığını, bu bakımdan bu gün gösterilen tepkilerin, o anlaşmalarla çeliştiğini dile getirdi.

“Anlaşma tanzim edildiği zaman, anlaşma metni içerisine, nerede imzalanırsa imzalansın, iki ülkenin başkentleri yazılır” diyen Erdem, Mavi Marmara anlaşmasında “Bu anlaşma, Ankara ve Kudüs’te, 28 Haziran 2016 tarihinde, her biri eşit derecede geçerli Türkçe, İbranice ve İngilizce dillerinde ikişer nüsha halinde akdedilmiştir” ifadesinin yer aldığına dikkat çekti.

Erdem, “Anlaşmalarda teamül gereği devletlerin başkenti addedilen yerlerin isimleri zikredilir. Uluslararası anlaşmalarda teamül, böyledir.” dedi.

Eren Erdem, Mavi Marmara anlaşmasının yanı sıra 30 Ağustos 2007 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye Cumhuriyeti ve İsrail Devleti Hükümeti Arasında Sınai Araştırma Geliştirme Alanında İşbirliği Anlaşması”nda da aynı durumun söz konusu olduğuna işaret etti. Erdem, “Aynı şekilde Kudüs’te imza edilmiş bir anlaşmadır. Arakadaşlar, çok basit bir soru: Neden Tel Aviv değil de Kudüs? Neden meselâ biz buraya Sofya yazmamışız da Ankara yazmışız? Neden biz, Bağdat yazmamış da Ankara yazmışız da karşı taraf Kudüs yazmış? Şimdi uluslararası teamüllere göre, yapılan bu uygulama, bu gün kopartılan yaygarayla çelişki arz etmektedir. Bütün anlaşmalarda, biz İstanbul’da da yapsak Ankara yazıyoruz. Uluslararası antlaşmalarda başkentler yazılır.” diye konuştu.

Kanal İstanbul’un güzergâhı, 4 ay önce hangi müteahhitlere verildi?

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, Kanal İstanbul’un güzergâhı konusunda da bazı iddialarda bulundu. Kanal İstanbul’un bu gün açıklanan ve basında yer alan güzergâhının gazetelerden aldığı fotoğrafını gösteren Erdem, ikinci bir fotoğrafı daha göstererek, şunları söyledi:

“Şu da arkadaşlar, 4 ay önce partimin bir meclis üyesinden temin ettiğim, şu anda iktidara yakın müteahhitlerde 4 aydır olan master plan. Şimdi bu ikisini yan yana koyuyoruz; 4 aydır müteahhitlerin elinde olan master plan, bakın bu gün Kanal İstanbul’un güzergâhı olarak hayata geçmiş. Bu 4 ay içerisinde ne oldu? Konuşalım. Bu imar plan değişikliği yapılacağı belirlenmiş olan arazileri, acaba hangi şirketler aldı? Gelin bir araştıralım. Gelin bir konuşalım. Kimler aldı? Nasıl bu master planlar ele geçirildi? Kimlere dağıtıldı bu master planlar? Kimler, bu master planlar üzerinden trilyoner oldu? Bunu konuşmakta yarar var değerli arkadaşlar.”

Hiç yorum yok: